Polícia zadržala na slovensko-ukrajinskom pohraničí 19 cudzincov

27.05.2012 Snina

Sobrance 27. mája (TASR) - Príslušníci hraničnej polície zadržali v týchto dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí 19 cudzincov. Väčšina z nich pochádzala zo Somálska.
"V sobotu 26. mája od 08.27 do 14.27 h zadržali policajti Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru (OHK PZ) Topoľa v katastrálnom území obce Runina, okres Snina, ako aj pri vodárenskej nádrži Starina, šiestich štátnych príslušníkov Somálska a piatich štátnych príslušníkov Eritrey. Keďže išlo o mladistvých vo veku do 15-17 rokov, prevzali si ich pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Humenné, detašované pracovisko Snina," informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) v Sobranciach Agnesa Kopernická.
Ako ďalej uviedla, v ten istý deň, konkrétne o 07.45 h, zadržali príslušníci OHK PZ v obci Ubľa, okres Snina, štyroch Somálčanov. Cudzinci boli, podobne ako aj v prvom prípade, mladiství, polícia ich preto odovzdala pracovníkom pobočky humenského ÚPSVaRu v Snine.
K zadržaniu ďalšieho migranta, pôvodom z Moldavska, došlo v sobotu o 13.50 h v katastrálnom území obce Vyšné Nemecké, okres Sobrance.
"Cudzinec prekročil štátnu hranicu z Ukrajiny do SR neoprávnene mimo hraničného priechodu, čo zachytil aj kamerový reťazec. V zmysle platnej readmisnej dohody došlo k vráteniu cudzinca na územie Ukrajiny," vysvetlila hovorkyňa RHP.
V katastrálnom území obce Vyšné Nemecké zadržali hraniční policajti cudzincov z Moldavska aj dnes krátko po 01.00 h. Išlo konkrétne o dve osoby, ktoré prekročili štátnu hranicu z Ukrajiny na Slovensko neoprávnene mimo hraničného priechodu. Cudzinci sú do ďalšieho rozhodnutia dočasne umiestnení v priestoroch OHK PZ Vyšné Nemecké.
Posledný cudzinec, ktorého zadržali dnes ráno na hranici, je pôvodom z Konžskej demokratickej republiky. O 04.21 h pricestoval na hraničný priechod Čierna nad Tisou - Čop medzinárodným osobným vlakom, smerujúcim z Ukrajiny na Slovensko.
"Ku kontrole, realizovanej policajtmi OHK PZ Čierna nad Tisou, predložil platný cestovný doklad, no s falošným povolením na pobyt vo Francúzsku. Takýmto spôsobom sa pokúsil o neoprávnené prekročenie štátnej hranice," priblížila Kopernická s tým, že cudzinec je do ďalšieho rozhodnutia dočasne umiestnený v priestoroch OHK PZ Čierna nad Tisou.
 

Vyberte región